Železnička stanica u Beogradu – U šetnji kroz istoriju

 Železnička stanica u Beogradu – Istorijat

Zgrada gde je smeštena Glavna Železnička stanica u Beogradu, izgrađena je 1884. godine. Idejni tvorac ovakvog projekta, bio je bečki arhitekta fon Špiht u saradnji sa profesorom Tehničkog fakulteta više škole u Beogradu – arhitekte Dragutina Milutinovića. Ovakva zgrada pripada grupi arhitektonskih objekata koji su u tadašnjoj kneževini i kraljevini, Srbiji značili prvo prihvatanje i razvitak tehničkih dostignuća tadašnje Evrope.

Prvi putnici - železnickoa stanica u Beogradu

Slika putnika na železničkoj stanici u Beogradu

Mesto izgradnje i prvi koraci razvoja

Mesto gde je železnička stanica  izgrađena, prvobitno se zvalo “Ciganska bara” a kasnije “Bara Venecija”. Prvi voz koji je krenuo sa ove beogradske stanice je išao ka Zemunu, uz najviše dvorske počasti, 20. avgusta 1884 godine u 15 časova. Prvi putnici bili su kralj Milan, kraljica Natalija i prestolonaslednik Aleksandar Obrenović. Svečanom otvaranju železnice, prisustvovalo je više od 200 inostranih zvanica i više hiljada građana. U početku rada železnice, na linijama su saobraćala po dva voza dnevno. U vreme nastanka, beogradska železnička stanica je imala tri koloseka za prijem putničkih i petnaest koloseka za teretne vozove, dva pokrivena perona i više pomoćnih zgrada.

Železnički muzej

U sastavu železničke stanice nalazi se železnički muzej kojeg, kao posetilac ne biste trebali da propustite. Unutar muzeja nalaze se  galerija slika železnice kroz istoriju, zatim makete vozova svih generacija, kao i razni delovi pojedinih starih vozova. Celokupnu sliku upotpunjuje izuzetno prijatna i tiha atmosfera koje će kod pravih zaljubljenika u kulturu, ostaviti predivna sećanja na ovo staro zdanje i vreme provedeno unutar muzeja.

Zgrada u čijem okviru se nalazi i muzej glavne železnice Beograda

Zgrada u kojoj se nalazi i muzej železnice

Eksponati i modeli najstarijih vozova na Balkanu

Najstariji eksponat parnih lokomotiva uzanog koloseka na železničkoj stanici je unikatna lokomotiva “Rama”, iz 1873 godine. Lokomotiva “Milan” je prva lokomotiva na Balkanu, zatim ručno izrađena lokomotiva “Kostolac” – 1882 godine, jedna od dva sačuvana primerka u svetu. “Bufalica” – parna lokomotiva normalnog koloseka serije 17 i mnoge druge lokomotive, predmet su velikog interesovanja zaljubljenika u železnice.

Železnica Srbije kroz istoriju

Stari voz na Zeleznickoj stanici

Apartmani i smestaj u blizini železničke stanice u Beogradu

Za posetioce glavne železničke stanice u Beogradu, imamo preporuku kako da se snađu oko iznamljivanja najjeftinijeg i visoko-kvalitetno opremljenog smeštaja. Apartmani su smešteni  u blizini železničke stanice i sa najboljim vezama sa svim delovima grada. Ljubazno osoblje će Vas uputiti kako se možete najlakše snaći u ovom delu Beograda i kako možete pronaći sve znamenitosti koje su Vama drage. U pomenutom delu grada, pored železničke stanice i iznajmljenog apartmana, možete uživati u izuzetno raznovrsnoj hrani u mnogobrojnim restoranima koji se nalaze nedaleko. Pored pomenutih restorana i apartmana, ovom spisku možemo dodati još i veliki broj supermarketa, zelene pijace (Zeleni Venac), prodavnica tehničke opreme ,kafića kao i noćnih klubova, koje se nalaze u neposrednoj blizini.

Posted on by Apartmani Rentbeo Posted in Znacajna mesta u Beogradu

Comments are closed.