Apartmani Beograd – Suva drva

Apartmani Beograd – Suva drva, prezentacija duhovnog miljea Srbije

Ako razmisljate ili se pitate, sta cini srpsku tradiciju i kulturu bogatom,  Apartmani Beograd vam ukazuju na jedno predivno mesto netaknute prirodne lepote.

Manastir Crna Reka na magistralnom putu Rožaje-Kosovska Mitrovica u klisuri Crne Reke kod  Ribarića. Po predanju manastir potiče iz XIII ili XIV veka. Manastir je sagrađen na adi, mestu gd reka ponire neposredno iznad manastira i ponovo izvire iz zemlje nakon pedesetak metara ispod manastira i dalje teče svojim tokom. Manastir svojom lepotom i čudom, čuvaće sliku o srpskom narodu na prostoru Ibarskog Kolašina.

Prirodni ambijent, vazduh, šume, korito reke, potpuna tišina, voda sa izvora kristalne čistoće, jutarnje sunce, pesma ptica i monasi manastira su ambijent koji okružuju ovaj manastir.

Manastir nije osvajan, rušen ili paljen, tako je sačuvao svoj prvobitan izgled. Oslikan je freskama iz XVI veka.

Najveća vrednost koja se čuva  u manastiru  su mošti oca Petra Koriškog. Dragocenost  manastira Crna Reka da je u drugoj polovini XVII veka čuvao mošti svetog Kralja Stefana Prvovenčanog, odakle su posle nekog vremena  vraćene u Studenicu.

Manastir i život naroda ovoga kraja kroz vekove tesno su povezani. I danas je manastir duhovni centar u kojem se od moštiju svetog Petra čudotvorca traži uteha i radost u nevoljama i bolestima.

Manastir Crna Reka je nepravedno skoro nepoznat van svoje okoline.

Izgradnjom mosta na jezeru  kod Ribarića i prilaznog puta, manastir Crna Reka, kao retkost srpske srednjevekovne kulture, i dalje ostaje anoniman kao i prošlih  700 godina.

Apartmani Beograd: otvorite oči i uši, čujte i zapamtite. Putnik, brod i Argonauti; odmor, zabava i Orfej; molitva, odgovor i zločin.

Srbija, Beograd, Manasriri, očuvanje identiteta tradicije i života. Bogastvo turističke ponude i kulturnog turizma u Srbiji ovenčava se mnogobrojnim manastirima kao svetskim kulturnim nasleđem. Apartmani Beograd izdvajaju manastir Sopoćane kod Novog Pazara kao dragulj fresko slikarstva.

Posted on by Apartmani Rentbeo Posted in Srbija - turizam

Comments are closed.