Josif Pančić

T    a    r   a       i     Z   a   o   v   i   n   e

Nezasobilazna stanica kroz Srbiju, Beograd vijugavim putevima i planinskim prevojima neprimetno putnike uvodi u čaroban svet netaknute prirode balkanskog poluostrva. Beograd apartmani žele, udoban počinka, zdrav san i srecan put svojim gostima kao i nastavak turističkog uživanja po planinama Srbije.

Zapadna Srbija, Zaovine, opštini Bajina Bašta, šumovito područje, Zaovinska  jezera i kanjon Belog Rzava,  južne strane planine Tare, prirodna spona Tare sa Zlatiborom i Mokrom gorom.

Putujući po užičkom okrugu Josif Pančić je dočuo za Omoriku i odlučio da je nadje. Omorika je najlepši evropski četinar.

Zaovine su čuvene kao mesto na kojem je otkriven živi fosil biljnog sveta, Pančićeva omorika.. U zaseoku Đurići 1875. godine čuveni botaničar Josif Pančić otkriva novu „felu“, endemoreliktnu vrstu četinara kojoj daje naziv Pančićeva omorika. Zaovine su jedino stanište Pančićeve omorike.

Mesto rođenja Pančićeve Omorike, je Tara – selo Zaovine. Njen pronalazač, Josif Pančić, rođen je u selu Ugrine u Lici, 5. aprila 1814, završio osnovnu školu u Gospiću, gimnaziju u Rijeci, filozofiju u Zagrebu a medicinu u Pešti, gde je promovisan za doktora medicine 1. septembra 1843. godine.

Kao najbolji poznavalac flore Srbije, 1850. godine primljen je za člana Društva srpske slovesnosti, a zatim postavljen za redovnog profesora prirodnih nauka u Liceju Srbije. U Liceju, kasnije Velikoj školi Pančić je ostao do kraja života svojom ličnošću, radom, primerom i celim svojim životom delovao obrazovno i vaspitno na 34 generacije studenata.

Dr Josif Pančić je osnivač i prvi predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, član Jugoslovenske akademije znanosti i umetnosti, Ugarske akademije zoološkog društva u Beču, član Bavarskog društva u Šerburu, u kojima su isticane velike zasluge njegovih naučnih radova za svetsku nauku.

Josif Pančić je u svojim proučavanjima dao veliki doprinos na polju botanike, zaštite prirode, zoologije, biogeografije i ekologije, mineralogije i geologije.

Josif  Pančić 25. februara 1888.god. sahranjen je u sanduku načinjenom od Omorike na vrhu Kopaonika koji po njemu nosi i ime – Pančićev vrh.

Srbija, turistički izazov Balkana nap utu prema  Atini, Sofiji  i Carigradu, ponuda apartmana u Beogradu na zavidnom nivou je popunila nedostatak hotelskog smeštaja u Beogradu. Beograd apartmani alternative Hotelima.

Posted on by Apartmani Rentbeo Posted in Srbija - turizam

Comments are closed.