Kako čist smeštaj utiče na zdravlje

Čist smeštaj nije bitan samo zbog izgleda. Postoje neke velike zdravstvene prednosti čistog stana.

Imate osjećaj da biste trebali održavati stan čistim. Možda su taj osećaj vaši roditelji preneli na vas, ili možda se osjećaj društvenog pritiska oseća kao da morate izvući krpu. No, koliko je važno ako dopustiš da tvoj stan bude u neredu? Postoje neke naučno podržane zdravstvene beneficije čistog smeštaja. Ukoliko dozvolite da vaš stan bude prljav i / ili neuredan može negativno uticati na vaše mentalno i fizičko blagostanje.

Ponekad vam je potreban mali podsticaj kako biste sami počeli graditi dobre navike. Predočavamo vam nekoliko uverljivih razloga da bi vas pokrenuli. Evo šest najboljih zdravstvenih prednosti čistog smeštaja.

Osećaćete se manje pod stresom

Vizualni nered dovodi do mentalnog nereda. Možda mislite da ste naučili živeti u svom haosu, ali to najverovatnije utiče na vas dublje nego što mislite. Studija iz 2010. godine u biltenu Personality and Social Psychology pokazala je da žene sa neurednim stanovima imaju viši nivo kortizola od onih sa urednim stanovima. Šta to znači? Vaši nivo stresa povezan je sa vašim prostorom. Dovođenje vašeg stana u red može vam pomoći da upravljate stresom.

Bićete aktivniji

Jednostavno je, ali je istina: čišćenje vam omogućava kretanje. Svakako, uređenje stana neće spaliti onoliko kalorija koliko neki  trening, ali vas puno više fizički uključuje nego sedenje na kauču. Održavanje čiste kuće znači da ćete tokom nedelje dobiti neku vrstu rekreacije. Zapravo, časopis Health Magazine zaokružio je 10 različitih poslova koje možete obavljati da svaki od njih izgori 100 kalorija.

Bićete produktivniji

Kada je sve u redu, vašem umu je lakše obaviti posao. Ne verujete da vaš smeštaj direktno utiče na vašu produktivnost? Pogledajte studiju iz 2011. o načinu na koji se vizualni stimulusi takmiče za vašu pažnju.

   

Možete jesti zdravije

Jeste li ikada primijetili da kad ste pod stresom žudite za nezdravom hranom? To je prirodni odgovor vašeg tela na stres i – kao što smo već pomenuli – smestaj u neredu pojačava stres. Ipak, postoje dobre vesti. Čišćenje ne znači samo da ćete manje želeti hranu koja je loša za vas, već zapravo može pomoći u zdravom izboru. Studija iz 2013. objavljena u Psychology Science predstavila je ljude i izbor hrane. Ljudi koji su radili u organizovanom prostoru su dva puta češće izabrali jabuku na čokoladnoj traci nego oni koji su radili u neredu.

Spavaćete bolje

Nije li lakše otići u san kad nemate nijednog ostatka zadatka koji prigovara vašem mozgu? Kada je vaš smeštaj čist, možete pogledati okolo pre nego što odete u krevet bez uočavanja bilo kakvih detalja koji bi vam mogli ometati kretanje čak i kad stavite glavu na jastuk. Zapravo, National Sleep Foundation je sprovela istraživanje koje je otkrilo da samo nameštanje vašeg kreveta ujutro povećava vaše šanse za dobrim noćnim odmorom za gotovo 20 posto.

Razbolećete se ređe

Čist smeštaj ostavlja manje mesta za sakrivanje bakterija. Osim toga, prašina i alergeni se tokom vremena nakupljaju u tepihu, posteljini i presvlakama, što doprinosi pogoršanju alergija i astme. Ukratko, zdravstvene prednosti čistog stana su očigledne. Ako želite zadržati sebe i svoju porodicu zdravom, redovno čišćenje je obavezno.

Uživajte, Vaš smeštaj je čist!

Posted on by Apartmani Rentbeo Posted in Saveti o apartmanima

Add a Comment