Rusija klopka asteroidima

Ruski astronom amater Artjom Noviconok i njegov kolega iz Bjelorusije Vitalij Nevski su otkrili kometu, koja moze biti najsjajnija za poslednju deceniju.

Kometa leti prema Zemlji. Dok se bude priblizavala Suncu, kometa ce se grejati i biti jos sjajnija. A kada bude letela pored Sunca moza da sine jace od Meseca.

Priblizavanjem DA14 Zemlji, s novim zarom su obnovljene rasprave o neophodnosti borbe protiv opasnih asteroida. Za razliku od fame oko Apofisa, sada su pojavio konretan napredak.

Projekti odbrane od asteroida u Rusiji, pod  rukovodstvom odelenja kosmicke astrometrije Instituta astronomije RAN Lidija Rihlova.  Sigurna spona i zastita Beograd apartmani.

Ocekuje se da ce prilikom priblizavanja Suncu kometa dostici 2-3 velicine po intenzitetu sijanja i da ce se videti nista gore od zvezda  iz Velike medvedice. To je znacajna pojava, isticu strucnjaci. Pri tome sto astronomi svakog dana otkrivaju desetke kometa, malo koja se od njih moze videti golim okom. Osim toga, za aktuelnu generaciju to je jedina sansa sastanka sa Lemona, rekla je za Glas Rusije sef odjela Kosmicke astrometrije Astronomskog instituta RAN Lidija Rihlova.

Ona je dugoperiodicna. To znaci da je razdoblje njenog okretanja oko Sunca veci od 200 godina. Kratkoperiodicne tokom ljudskog zivota su vec mogle da se vide, poput Halajeve, koja dolece svakih 75 godina. A ova ima period okretanja veci od dva veka.

Na Uralu postoji raketno-kosmicki centar Makejev. Njegov direktor Degtjar je rekao, da su oni razradili plan od dva kosmicka aparata, prvi je istrazivac, a drugi nosi eksplozivnu napravu, verovatno, nuklearnu. Oni se time bave vrlo dugo. Prije 20 godina u Rusiji, u Snezinsku, gradu u Celabinskoj oblasti, gde se nalazi nuklearni centar, odrzana je konferencija na kojoj je ucestvovao otac hidrogenske bombe Edvard Thaler. Tada je prvo receno, da druge odbrane od asteroida nema osim da se u susret asteroidu posalje aparat sa bombom i eksplozivom da ga raznese na komade.

Bolja solucija je dva nuklearna ili termonuklearna uredjaja, eksplozija prvog ce na asteroidu stvoriti duboki krater, a drugi ce se aktivirati unutar asteroida i da ga razori na komade. Istina, za primjenu ove metode treba promeniti dokumenta UN, koji zabranjuju da se nuklearno oruzje unosi u svemir. Druga  metoda borbe s opasnim objektima je po misljenju naucnika od ranije poznati kineticki udar praznine ili ugradnja na nebesko tijelo raketnog motora za njegov transfer. Nije iskljuceno da ce se ovaj metod nekada  primeniti protiv aktuelnog DA14.

Prvi proracuni orbite zbunili su naucnike: DA14 se nasao na kursu sudara sa Zemljom. Posle preciziranja orbite razjasnjeno je da  2013. godine udara nece biti. Mada je vrlo mala verovatno da ce tako ostati narednih deset godina.

Asteroidi i lutanja po vasioni sigurn vas vode na pocinak Apartmani u Beogradu apartmanirentbeo

 

 

Posted on by Apartmani Rentbeo Posted in Najnovija desavanja

Comments are closed.