Čitaj Znakove

41. Međunarodni filmski festival u Beogradu, otvoriće Majkl Medsen/Beograd apartmani most i fest

Gost FEST-a Franciska Petri  i glavni lik u filmu “Izdaja” Kirila Serebrenikova. Film  građen na odnosu muškarca i žene. Brak je njihov status a neverstvo partnera trenutni izazov. Priča kojom ovaj ruski reditelj, ponire u skrivene emocije i misli prevarenih. Prostor i atmosfera ispunjen neverstvom i telo koje mu služi. Muškarac i žena, slučajni poznanici saznaju da su njihovi supružnici u vezi. To otkiće ih navodi da učine isto. Šta će preovladati, osećanje ljubomore ili možda strast? Šta izabrati – osvetu ili oproštaj?

Let“oskarovca Roberta Zemekisa. Film je nominovan za Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu i za najbolji scenario. U filmu “Let”, glavnu ulogu tumači Denzel Vošington. Dvostruki dobitnik Oskara tumači lik Vipa Vitakera.   Reditelj nas uvodi  u duhovnu transformaciju, pitanje greha, iskupljenja istog, krivice zarad spasa sopstvene duše pri svemu tome težeći istini i očuvanju časti.

Kako u svetu neprikosnovenih ljudskih prava jedna laž makar ona bila dečja, naivna može da označi početak “lova na veštice” gledaoci FEST-a mogu da vide u filmu “Lov“ jednog od najboljih evropskih reditelja Tomasa Vinterberga. Ovaj film osvojio je Evropsku nagradu FELIKS za najbolji scenario, dok je Mads Mikelsen u Kanu dobio nagradu za glavnu mušku ulogu. Vinterberg, je svetsku slavu stekao filmom “Proslava”, još 1998 godine.

Na ovogodišnjem FEST-u je novi film Bernarda Bertolučija, Ja i Ti. Burn unutrašnji život mladih čime se bavi u Sanjarima, Ukradenoj lepoti, pa čak i u filmovima kao što su 20.Vek, Poslednji kineski car ili Mali Buda. Ovaj film bavi se usamljenošću, razočaranjima, unutrašnjim borbama i snovima dvoje mladih.
Bertoluči je Nagradu za životno delo nedavno dobio i u Kanu i u Veneciji

Goran Markovic autor filma „Falsifikator“, film koji zatvara ovogodisnji FEST

Ko je bio sposoban da čita znakove, mogao je 1968. znati da se Jugoslavija ljulja – objašnjava Goran Marković autor „Falisfikatora“, filma u kome se glavni junak, zajedno s državom, nalazi u slobodnom padu posle sudara sa realnošću koja je daleko od njegovih naivnih pretstava o jugoslovenskom raju. Danas treba citati znakove.  Samo dalje od istine?

Beograd Fest, ogromna poseta najbolji filmovi, dodjite da odmorite, luksuzne apartmane, Beograd  apartmanirentbeo.

Posted on by Apartmani Rentbeo Posted in Desavanja u Beogradu

Comments are closed.