Restoran – ZNK PITANJA

 

Izlaskom iz  BEOGRAD APARTMANA…,tačno preko puta Saborne crkve nalazi se najstarija kafana u Beogradu kafana Znak Pitanja i konak Knjeginje Ljubice, dva prelepa objekta stare arhitekture Srbije. Osnovana je još davne 1823. godine kao svojina Miloša Obrenovića. Obzirom da su joj često menjali nazive na kraju je ostala Znak Pitanja, kako su je privremeno nazvali krajem 19. veka. Ova kafana je jedna od retkih koja i danas čuva duh starog Beograda. Ambijenta, enterijer,  toplina i duh restorana dočaravaju prisnost  prostora i ljudi tipično za Balkan.                              

Kao spomenik kulture, zbog istorijskog značaja i autentičnog izgleda Znak Pitanja predstavlja pravu turističku atrakciju. Interesantno je pomenuti da je tradicija ispijanja crne kafe kod Srba stara vekovima koja je kao zaveštanje ostala na ovim prostorima od vremena turske vladavine. Ovo je jedno od retkih mesta u Beogradu gde vam je još uvek dozvoljeno da ispoštujete čitav ritual ispijanja kafe sa okretanjem šolje na kraju. Kroz istoriju ova kafana je bila stecište mnogih poznatih ličnosti i upravo se ovde  prvi put pojavio bilijar u Beogradu .

Intersantna priča vezana za ovu kafanu je ona s početka 21.veka kada je trebalo da bude privatizovana. To je izazvalo negodovanje velikog broja građana kao i poznatih ličnosti koji su stali u njenu odbranu. Posle čitave decenije, tek 2011.godine doneta je odluka da se kafana dodeli na upravu gradu Beogradu.

Kafana, mehana, bircuz ili birtija u Beogradu ima dugu tradiciju. Od 1830. godine kao mesta okupljanja književnika i umetnika kafane počinju masovno da se otvaraju tako da ne čudi njihov veliki značaj kao društvene institucije kod Srba. Znak Pitanja sa tradicionalnom srpskom kuhinjom je odlična preporuka za ručak. Ambijent i bašta restorana sa senkama i siluetom Saborne crkve u opuštenom i prijatnom ambijentu je nezaboravna atmosfera koju ce te poneti iz Beograda.

Najuži centr grada u najlepšim zgradama Beograda u moderno opremljenim apartmanima, osobenog stila, prepoznatljiv brend Rakoc, s ponosom dočekuje goste u apartman koji su izabrali, bez iznenađenja nakon internet prezentacije, Apartmani Beograd

 

Posted on by Apartmani Rentbeo Posted in Beograd za turiste

Comments are closed.