Vaskrs u Beogradu

Beograd apartmani, Vaskrs i deca.

Beograd apartmani, Vaskrs i deca.

Vaskrs  najvažniji hrišćanski praznik, zato što se  Isusovom smrću , a ne njegovim uskrsnućem čovečanstvo oslobodilo grehova . Teorija koja negira postojanje života posle smrti , pošto Isus po Svetom pismu smrt pobeđuje tek svojim uskrsnućem .

Vaskrs i vskrsnuće su crkvenoslovenski pojmovi, dok su Uskrs i uskrsnuće narodni oblici . U  Srbiji mogu se čuti još i voskrese i voskresenije  iz ruske tradicije.

Manastirskom tišinom čekamo vaskrs o Kosovu. Uuuskrsnuće života posle smrti, nada je što budi sve.

Običaji o Vaskrsu nisu svuda jednaki. Na Vaskrs se ide u crkvu, posle službe ide se kućama pozdravljajući se “Hristos vaskrse!” Na šta se odgovora “Vaistinu Vaskrse!” Ručak bude svečan, šarana jaja budu glavna dečija zabava, tucanjem jaja vrh u vrh, šotku o šotku i čije jaje najače ponese kući dobivena jaja.

O Vaskrsu se ljudi okupe kod crkve na Veliki petak. U nekim krajevima na dan Vaskrsa razbijaju jaje o čelo, i umoče ga u pepeo, da ih prođe ljutina preko godine.

Pak u nekim krajevima na taj dan posle podne skupe se momci i devojkepa i igraju se, to jest opletu vence od vrbovih mladica, pa se ktoz njh ljube, i menjaju jaja, šarena i crvena, posle toga promene vence stavljajući ih jedan drugom na glavu, i zakunu se na prijateljstvo.

Sedmica od Uskrsa do prve nedelje zove se Svetla nedelja ili Tomina nedelja.

Nedoumica u vezi smeštaja u Beograd rešava se kada ukucate na pretraži adresu sajta, apartmanirentbeo.com  a potom izaberete stan po vašem ukusi. Naši apartmani, kvalitetom, uslugom i lokacijom  jak su takmac najboljim hotelima. Provedite praznike u Beogradu – Apartmani Beograd

Posted on by Apartmani Rentbeo Posted in Kultura Beograda

Comments are closed.